La Divina Commedia

För er som inte har så stor koll på vad ”La Divina Commedia” är för något så skall jag berätta det. Syftet med att vi lägger ut en text om en skönlitterär bok är att ”Den gudomliga komedin” faktiskt kom att påverka många människors livsval från medeltiden och framåt, mycket på grund utav att den ingående förklarar vad som händer de som begår en synd. Trots att allt är ren fiktion från författarens sida svalde dem de med hull och hår.

”Den gudomliga komedin” är ett epos skrivet på vers av Dante Alighieri påbörjat år 1308 och skrivet fram till hans död år 1321. Boken handlar om att Dante inbjuds till att ledsagas i livet efter det här på jorden, han får alltså följa med på en guidad tur genom Helvetet, Skärselden och Paradiset. I helvetet och skärselden får Dante bevittna hur de syndiga människosjälarna renas genom olika straff, men i paradiset får han träffa på sin ungdomskärlek Beatrice (de har en slags Romeo & Julia historia, förutom att de varken fick varandra eller dog).

Verserna som skildrar Dantes upplevelser i det kristna efterlivet är en fantasifull och allegorisk kulmination av den världssynen som rådde i den katolska kyrkan under medeltiden. Vilket kan förklara varför boken kom att bli en sådan slående succé, då den faktiskt beskriver en av de frågor som människan faktiskt inte hade/har något svar på (tro det eller ej), nämligen hur livet ser ut efter döden.

Boken är uppdelad i de tre delarna Inferno (Helvetet), Purgatorio (Skärselden), och Paradiso (Paradiset).

Helvetet är mycket strukturerat och består av nio kretsar. Kretsarna, som är cirkelformade, blir mindre ju längre ner man kommer, men synden och straffet blir också värre. Straffen följer en modell, en så kallad contrapasso, vilket helt enkelt går ut på att straffet skall passa brottet. Som ett exempel kan den femte kretsen nämnas: där straffas de vreda genom att de tvingas slåss mot varandra i ett träsk och de lata ligger fast på botten.

Efter Helvetet kommer Skärseldsberget där de sju dödssynderna bestraffas, också enligt contrapasson. För er vakna läsare så kan jag bara nämna något som gjort mig, och förhoppningsvis er, lite förvirrade. De som begått någon av de sju dödsynderna straffas alltså i skärselden, men är inte vrede och lättja två dödssynder? Jo det är de! Skall då människor som begått en dödssynd straffas två gånger? Enligt vår allas Dante verkar det så, det blir lite mer förståeligt då de faktiskt heter dödssynder och betraktas då antagligen som snäppet värre än en ”vanlig” synd. Fast det är ingen säker slutsats därför att alla dödssynderna straffas inte i helvetet, bara de giriga, lustfyllda, vreda och lättjefulla. Förvirringen kvarstår alltså.

Till sist kommer Dante till Paradiset där alltså Beatrice guidar honom genom de nio himmelska sfärerna. Till skillnad från Helvetet och Skärselden som kretsar kring synd, är Paradiset uppbyggt kring de fyra kardinaldygderna; förståndighet, rättvishet, återhållsamhet och mod, samt de tre teologiska dygderna tro, hopp och kärlek. Dante medger att synen som han får av himlen begränsas av vad hans mänskliga öga tillåter honom se, men trots att det är Dantes egen version av himlen som vi får ta del av i verserna så är den oklar i själva konstruktionen. Själarna tilldelas den punkt i himlen som passar deras mänskliga förmåga att älska Gud.

Boken slutar med att Dante till slut får möta Gud i en region bortom fysisk existens. Där grubblar Dante över hur de tre lika stora cirklarna som Gud framställer sig i kan passa ihop då de framställs inom varandra. Hur cirklarna, som framställer Fadern, Sonen och den Heliga anden, kan vara separata men samtidigt enade. Detta bevisar att man under medeltiden ändå ifrågasatte och begrundade det förvirrande begreppet att Gud var tre olika personer.

/// Emilie

Ett svar till “La Divina Commedia”

  1. lifeappreciation Says:

    Spännande projekt. Lycka till! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: